Prije korištenja dobro operite povrće. U prikladnoj posudi u koju će vam stati svo povrće pripremite mješavinu 2l hladne vode i 4 žličice sode bikarbone. Namočite povrće 15 minuta u mješavini pa ga istrljajte čistom spužvicom, isperite i posušite.
Uklonite vrhove, stabljike, ljuske i koru s povrća koje pripremate te ih ako ih nećete odmah koristiti stavite u vrećicu s patentnim zatvaračem i pospremite u zamrzivač. Ovako pripremljeni prikupljeni ostaci mogu ostati zamrznuti do 6 mjeseci.
Ubacite ostatke u lonac i napunite tri četvrtine lonca (ili dok ostaci nisu potpuno prekriveni) vodom.
Zakuhajte i pustite da se kuha najmanje 40 minuta.
Ocijedite temeljac i ohladite na sobnu temperaturu.
Čuvajte u hladnjaku do 4 dana ili ga zamrznite u kalupu za led i čuvajte do 3 mjeseca.
Koristite kockice temeljca u juhama, rižotima, umacima i gulašima ili svakom jelu kojeg želite obogatiti.
Dobar tek!