Mrkvu dobro operite. Narežite na manje komade, od otprilike 1 cm pa prelite uljem, pospite dimljenom paprikom i posolite. Dodajte i neoguljene, cijele češnjeve češnjaka. Pecite 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 C. U pećnici tostirajte i bademe, 5 minuta.
U multipraktik ili sjeckalicu stavite rashlađenu pečenu mrkvu, pečeni češnjak koji ste očistili od kore, maslinovo ulje te miksajte 30-ak sekundi. Dodajte dobro isprani bijeli grah. Posolite prstohvatom soli i miksajte dok niste dobili ujednačenu smjesu.
Lišće mrkve prvo očistite i maknite donje, deblje peteljke. Operite ga, pa ga sitno nasjeckajte. U mulitpraktik ili sjeckalicu stavite lišće mrkve, tostirane bademe, češnjak, ribani sir, maslinovo ulje te posolite. Miksajte dok niste dobili ujednačenu smjesu.
Namaz servirajte pokapan pestom i poslužite kao dip, namaz u tortilji i sendviču ili kao prilog uz meso s roštilja.
Ostatke namaza čuvajte u staklenci ili hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do tri dana.